Find a place to call your own
Back
Engel & Völkers Licence Partner Gent-Centrum > Blog > Ligt de baksteen ons op de maag?

Ligt de baksteen ons op de maag?

“De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag”. U kent de uitdrukking vast. En zo was het lang: hij of zij wou het liefst zo vlug mogelijk over zijn zelf gebouwde woning beschikken. Het ideaal van huisje-tuintje-boompje werd van generatie op generatie doorgegeven.

Die trend lijkt gebroken, volgens een artikel in De Tijd (14/11). We zijn met steeds meer singles, en onze samenleving blijft vergrijzen. En dus worden steeds meer appartementen gebouwd in de Vlaamse steden, want zowel jongeren als ouderen verkiezen tegenwoordig opnieuw wonen in de stad. Het aandeel vergunningen voor appartementen steeg tussen 2009 en 2017 van 52 naar 65 procent.

Grote projecten zitten in de lift, zodat zelfs projecten met 50 flats geen unicum meer zijn. De kostprijs van het bouwen van een woning is tegenwoordig ook niet meer zo evident voor particulieren. Om nog maar te zwijgen van de administratieve rompslomp die daarbij gepaard gaat en een hele tijd kan aanslepen.

Experts voorspellen dat die trend zal aanhouden. Tegen 2030 komen er in Vlaanderen bijna 220.000 gezinnen bij, waarvan een kwart zich zal vestigen in Antwerpen, Gent, Mechelen, Aalst, Vilvoorde, Hasselt, Roeselare, Geel, Sint-Niklaas en Heist-op-den-Berg. Dat worden de tien belangrijkste steden voor de bouw van appartementen én voor grotere projecten. De herbestemming van oude kantoorgebouwen zit evenzeer in de lift, vaak met verbluffend resultaat. Engel & Völkers heeft alvast een en ander voor u in petto! 

Contact us now
Engel & Völkers
Licence Partner Gent-Centrum
  • Kleine Vismarkt 2
    9000 Gent
    Belgium BIV/IPI 504.709

We know the true value of your property

Do you know how much your property is currently worth? No matter if you just want to inform yourself about the current market-price, or if you wish to sell your property for the best price: our experienced marketing experts are happy to assist you with a free and non-binding valuation.

Follow us on social media