Find a place to call your own
Back
Engel & Völkers Licence Partner Gent-Centrum > Blog > Registratiekosten naar 7 Procent

Registratiekosten naar 7 Procent

Wie binnenkort een eigen gezinswoning koopt, zal daar 7 procent registratierechten op moeten betalen.

Het huidige tarief in Vlaanderen was tot nu 10 procent van de aankoopsom - het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een 'bescheiden' woning gold een verminderd tarief van 5 procent of kleinbeschrijf. De basis voor dat klein of groot beschrijf was het kadastraal inkomen, maar dat is al sinds 1974 niet meer geactualiseerd.

Eén tarief, 7 procent

De Vlaamse ministers kwamen overeen dat wie voortaan eengezinswoning koopt daar 7 procent registratierechten op moet betalen. 'Het moet gaan om je enige woning en je moet er binnen de twee jaar intrekken', luidt het.Extra kortingvoor woningen / appartementen van maximum 200.000 euro.


Wie een bescheiden woning koopt, en dus niet meer dan 200.000 euro betaalt, krijgt een korting van 5.600 euro (op de eerste schijf van 80.000 euro betaalt de koper geen registratierechten).
Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopbedrag van 220.000 euro. 
Voor elke volgende woning of ander vastgoed verandert er niets. Daarop betaalt de koper het gewone tarief van 10 procent registratierechten.Meeneembaarheid


De 'meeneembaarheid', waarbij kopers een deel van de registratiebelasting die ze op hun vorige woning hebben betaald, kunnen aftrekken van de belasting op een volgende gekochte woning, blijft overeind. Het plafond van dat bedrag blijft behouden op 12.500 euro.
Nieuw is wel dat dat plafond voortaan wordt geïndexeerd. Die indexatie dringt zich volgens de Vlaamse regering op 'omdat het huidige plafond in 2002 is ingevoerd en sindsdien niet meer is aangepast'.

Bron :  De Tijd

 Gent
- E&V.jpeg
Contact us now
Engel & Völkers
Licence Partner Gent-Centrum
  • Kleine Vismarkt 2
    9000 Gent
    Belgium BIV/IPI 504.709

We know the true value of your property

Do you know how much your property is currently worth? No matter if you just want to inform yourself about the current market-price, or if you wish to sell your property for the best price: our experienced marketing experts are happy to assist you with a free and non-binding valuation.

Follow us on social media